בכל הטקסטים, מכל מקור שהוא, אודות השימוש בצמחים, חוזר המוטיב: מאז ומעולם קיים באדם ידע אינסטינקטיבי לגבי הצמחים.
הצמח מספק לאדם את כל הדרוש לקיומו. לבושו ומזונו של האדם עשויים מצמחים או מחיות הניזונות מצמחים. הצמח משמש כחומר לבניה מעץ, תעשיית הנייר ומקור לדלק.
רוב הדלק בו אנו משתמשים היום מקורו באנרגיה תת קרקעית, שנאגרה מצמחים שחיו בתקופות קודמות.
כמו בכל חיה, הייתה לאדם מאז ומתמיד דרך אינטואיטיבית לדעת אלו צמחים ירפאו ואלו יגרמו לחולי. בדרכו הפרימיטיבית נעזר האדם בחושים שלו: לדוגמא, על-פי חוש הריח ידע האדם אלו צמחים לאכול ואלו לא; על-פי חוש הראיה, צמחים אדומים שימשו לריפוי מחלות דם וצמחים שצורתם כצורת האדם שימשו לחיזוק כללי של הגוף (לדוגמא- צמח הג'ינסנג).
התבוננות בחיות – ידע אינטואיטיבי, התקדמות בדרך של ניסוי ותהיה – היוו את הבסיס להתפתחות ידע, שנשמר בתרבותם של שבטי האדם הקדמונים. הידע נאסף על-ידי חכמי השבט הקדומים ועבר מדור לדור כירושה יקרת ערך.
מדהים לראות עד כמה דומה היה הידע שהתפתח באופן בלתי תלוי בארצות שונות, ואיך תרבויות רחוקות אלפי ק"מ זו מזו, השתמשו בצמחים דומים לטיפול באותן מחלות (לדוגמא- צמחים הגדלים במקומות לחים, כמו ליד נחלים, שימשו לריפוי מחלות פרקים. בצמח הערבה קיים חומר הנקרא ציליצאה, שהוא נוגד כאבים וממנו מופקת כיום תרופת האספירין).
בעבר, רפואת צמחי המרפא המסורתית הייתה מוגבלת לצמחיה מקומית בלבד. מרפאים הרבליסטים התעמקו באופן כמעט בלעדי בצמחים הגדלים בסביבתם ופיתחו דרכים יצירתיות כדי לנצל היטב את ערכן הבריאותי. פיתחו ידע, כמו מתי כדאי לקטוף את הצמחים, באלו שעות של היום או באלו עונות בשנה ערכן התרפאותי גבוה יותר.
מה מכילים צמחי מרפא ?
הצמח מייצר כל מה שהוא זקוק לו, ומכיוון שיש לו אנרגיה אינסופית - הוא מייצר תאים ורקמות, תהליכי נשימה, הגנה מפני חרקים ומיקרו אורגניזמים.
חומר אנטיביוטי טבעי, אנטי וירלי, חומריים הורמונאליים, חומרים המשפיעים על מערכת החיסון, ויטמינים מרובים, יסודות קורט, פחמימות, חלבונים וסוכרים.
תפקיד ההרבליסט (מרפא):
התפקיד של המרפא הוא לעזור למטופל להגיע לנקודה בה הגוף מתחיל לרפא את עצמו מחדש.
חשוב מאד לזכור, שצמחי מרפא הם אמנם תרופות לכול דבר, אך האמירה: "אם זה טבעי זה לא מזיק", היא אמירה מקוממת, לא נכונה ואף מסוכנת. שימוש לא נכון, או שימוש במינונים לא נכונים, עלול להזיק בצורה משמעותית ולעיתים אף להיות בלתי הפיך.
לדוגמא: צמח הסנה, שנמכר בלי שום בעיה, פוגע בשימוש ממושך בתפקוד של המעי הגס.
ניתן להשתמש בצמחי מרפא כמאכל, כחליטה, כשמנים וכתינקטורה (כיום ניתן גם בכדורים).
על שום כל אלה ועוד, חשוב להיוועץ במרפא לצרכים האישיים והמשפחתיים.
הכותבת: גבריאלה חבויניק – נטורופתית
מעבירה סדנאות, מרצה, מרפאה, יועצת ועורכת תכניות טיפול מותאמות אישית.
דרכי התקשרות:
אתר אינטרנט: www.naturalka.co.il
דוא"ל: gabriela22@012.net.il
נייד: 052-3925938